Κύκλος
του Χρόνου
- Ανοιξη
1η Μαρτίου
Παλιότερα πίστευαν ότι ο μαρτιάτικος
ήλιος μαυρίζει τις κοπέλες και τις ασχημαίνει. Για να προφυλαχτούν
λοιπόν, συνήθιζαν φορούν ένα δίκλωνο βραχιολάκι που το λένε «Μάρτ».
Είναι φτιαγμένο από 2 νήματα διαφορετικού χρώματος, άσπρο και κόκκινο.
Το άσπρο εξασφαλίζει τη λευκότητα του δέρματος και το κόκκινο το
ροδαλό χρώμα στα μάγουλα (σημάδι καλής υγείας).
25η
Μαρτίου
Τη μέρα αυτή όλοι
τρώνε ψάρια. Το κατ’ εξοχήν γεύμα της 25ης Μαρτίου στα Λεσβιακά σπίτια
είναι παστός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και παντζάρια.
Πάσχα
Το Σάββατο του
Λαζάρου οι γυναίκες φτιάχνουν τα Λαζαράκια, μικρά γλυκά ψωμάκια σε
σχήμα ανθρώπου γεμισμένα με σταφίδες. Tην Kυριακή των Bαΐων έχουν ως
έθιμο να τρώνε ψάρια. Αυτή τη μέρα μαζεύονται τα παιδιά στα χωριά
κρατώντας στα χέρια τους τα βαγιά, που είναι δυο ξύλα ενωμένα πάνω στα
οποία είχαν τοποθετήσει βάγια και στις άκρες του κρέμονταν κουρέλια
και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι. Τη Μεγάλη Πέμπτη σε κάθε σπίτι οι
νοικοκυρές βάφουν κόκκινα τα αυγά και φτιάχνουν τα γλυκά των ημερών,
που είναι κουλούρια και τσουρέκια. Το Μεγάλο Σάββατο προετοιμάζουν το
φαγητό που θα φάνε το βράδυ μετά την Aνάσταση. Το καθιερωμένο φαγητό
που τρώνε το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ είναι η μαγειρίτσα. Τα πασχαλινά
φαγητά για τους Λέσβιους είναι το αρνί γεμιστό ψημένο στο φούρνο και ο
οβελίας.
Πρωτομαγιά
Την ημέρα της
Πρωτομαγιάς γίνεται το καθερωμένο «σουπάτ», η έξοδος δηλαδή στην
ύπαιθρο. Μαζεύονται μεγάλες παρέες, ετοιμάζουν και παίρνουν μαζί τους
πολλών ειδών λιχουδιές και πηγαίνουν άλλοι στις ακροθαλασσιές και
άλλοι στο βουνό. Ψήνουν κρέας στην ύπαιθρο, τρώνε, πίνουν και
διασκεδάζουν περνώντας όλη τη μέρα τους εκεί.
Από νωρίς, γυναίκες
και παιδιά μαζεύουν λουλούδια από αγρούς και αυλές για το μαγιάτικο
στεφάνι, στο οποίο βάζουν και ένα σκόρδο για το μάτι και το κρεμούν
στην είσοδο του σπιτιού.
|