ΜΗΘΥΜΝΑ
Ο Δήμος Μήθυμνας έχει πληθυσμό 2.433
κατοίκους και έκταση 50.166 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι η Μήθυμνα (Μόλυβος)
και περιλαμβάνει εκτός από αυτή 4 Δημοτικά Διαμερίσματα: Αργένου, Λεπετύμνου
και Συκαμινέας.
H Mήθυμνα, μια από τις
κόρες του Μάκαρα, παντρεύτηκε το Θεσσαλό ήρωα Λέσβο, που είχε κάποτε φτάσει
στο νησί, ενώ σύμφωνα με άλλη παράδοση, ήταν γυναίκα του Λεπέτυμνου, άλλου
μυθικού επίσης ήρωα που έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο βουνό του νησιού. Στη
Μήθυμνα ο Aρίων τελειοποίησε το διθύραμβο, έζησε ο Hλίας Bενέζης και γεννήθηκε
ο ποιητής και πεζογράφος Aργύρης Eφταλιώτης. Πρόκειται αναμφίβολα για μια από
τις αρχαιότερες πόλεις του νησιού, που είναι τόπος - εξ’ αιτίας της παράξενης
ομορφιάς της και της βαθιάς ιστορίας της - έμπνευσης για λογοτέχνες, ποιητές
και καλλιτέχνες.
Η τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου, ο
Μόλυβος, έχει γίνει ο αγαπημένος τόπος ποιητών, ζωγράφων και διανοούμενων από
τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η ασύγκριτη ομορφιά του τόπου συμπληρώνεται
από μια βαθιά πνευματικότητα, η οποία είναι αποτυπωμένη στο πλούσιο
πολιτιστικό παρελθόν της Μήθυμνας, αλλά και στο ζωντανό παρόν της.
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το κάστρο
της, το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, που δεσπόζει επάνω στο βράχο. Eίναι το
πιο παραδοσιακό, αλλά και το πλέον καλοδιατηρημένο χωριό του νησιού, χτισμένο
αμφιθεατρικά με τα όμορφα πέτρινα σπίτια του και τα όμορφα διατηρητέα
αρχοντικά, μεταξύ των οποίων του Aργύρη Eφταλιώτη, του Hλία Bενέζη, του Kράλλη
κ.ά, που δικαιολογούν απόλυτα την ανακήρυξη της περιοχής το 1965, σε
διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό.
Αξιόλογη είναι η Αρχαιολογική Συλλογή και
η Πινακοθήκη του Μολύβου. Στην αυλή της Πινακοθήκης, που βρίσκεται στο κέντρο
της κωμόπολης, υπάρχει προτομή του πεζογράφου, που γεννήθηκε στη Μήθυμνα
Aργύρη Eφταλιώτη. Στο κτίριο εκτίθεται μεγάλος αριθμός αξιόλογων έργων
(Τσαρούχη, Χαλεπά, Μυταρά, κ.α.). Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλές
πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε στο Κάστρο, είτε στο Συνεδριακό Kέντρο. Στο
Μόλυβο λειτουργούν και Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών, που
αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής,
συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην τοπική ανάπτυξη.
Τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Mήθυμνας,
χάνονται μέσα σε παλιές γειτονιές με όμορφες διακοσμημένες βρύσες, αλλά και
γραφικές ταβέρνες, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει τοπικές νοστιμιές στη θέα
του απέραντου γαλάζιου. Η περιοχή Βαφειός, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο
για τις μοναδικές τοπικές πατροπαράδοτες συνταγές, είναι σημείο αναφοράς για
τους διεθνείς γευσιγνώστες.
Υλικά για Βουλτάρια
1 κ. σαλιγκάρια ζωντανά με το κέλυφος
λίγο πίτουρο ή αλεύρι
1-1½ κ. κρεμμυδάκια στιφάδου
½ κ. ντομάτες φρέσκες τριμμένες
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
1 ποτηράκι κρασί ξηρό λευκό
λίγη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
2 κυδώνια κομμένα σε τέταρτα
Τοποθετούμε τα
σαλιγκάρια σε ένα σκεύος που κλείνει καλά μαζί με το πίτουρο ή το αλεύρι για να
καθαρίσουν για δυο ημέρες, βάζοντας πάνω ένα βάρος για να μη φύγουν τα
σαλιγκάρια. Μετά τα ξεπλένουμε καλά, ρίχνουμε αλάτι, τα ανακατεύουμε για να
καθαρίσουν από την σιελώδη ουσία τους και τα ξεπλένουμε πάλι καλά. Τα βράζουμε
σε νερό με δυο κουταλάκια αλάτι για 10’-15’και μετά τα σουρώνουμε. Τα
τσιγαρίζουμε για λίγο σε ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο νερό,
τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και τα κυδώνια.
Αφήνουμε το φαί να σιγοβράσει.
Υλικά για μπισκότα αμυγδάλου
Το γλυκό αυτό μαζί με τα
αμυγδαλωτά κατσαρόλας και τον μπακλαβά αμυγδάλου, ήταν και είναι στην περιοχή
μας αυτό που προσφέρεται στους αρραβώνες, τους γάμους και κάθε επίσημη γιορτή.
για 1 κ. μπισκότα:
650 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο και αλεσμένο πολύ ψιλό
250 γρ. ψιλή ζάχαρη4 ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα
2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
5 κ. σούπας ανθόνερο
5-6 σκελίδες πικραμύγδαλα αλεσμένα πολύ καλά
πικραμύγδαλο ή 5 σταγόνες εσάνς
1 κουταλάκι μπέικιν
Αναμιγνύουμε καλά σε μια κούπα το αμύγδαλο,
το πικραμύγδαλο, τη ζάχαρη και το μπέϊκιν. Προσθέτουμε το λεμόνι και τα ασπράδια
και τα ζυμώνουμ, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Σε βουτυρωμένο ταψί βάζουμε το
ειδικό χωνάκι και τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους τα μπισκότα, και βάζουμε
στην κορυφή τους από ένα κομματάκι γλυκό κεράσι ή νεράντζι πράσινο. Τα ψήνουμε
σε μέτριο φούρνο περίπου 15’ μέχρι να ροδίσουν λίγο.