|
Συνταγές γάμου
Αλευριά
Αμυγδαλωτά
Κεσκέκ
Μπακλαβάς
|
Οι συνταγές του κύκλου ζωής
Υλικά για αλευριά
5
ποτ. νερό
1 ποτ. αλεύρι μαλακό
2 ποτ. ζάχαρη
κατά προτίμηση για μυρωδικό, μαστίχα, βανίλια,
ξύσμα λεμονιού, ανθόνερο ή πικραμύγδαλο.
καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα ή ινδική καρύδα (για πασπάλισμα)
Βάζουμε στη κατσαρόλα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το νερό, τα βάζουμε στη φωτιά
και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Όταν αρχίσει να πήζει η αλευριά,
ρίχνουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού πήξει καλά
κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά, την μοιράζουμε σε μπωλ και γαρνίρουμε με καρύδια,
αμύγδαλα ή ινδοκάρυδο και κανέλα.
Υλικά για
αμυγδαλωτά
2
ποτ. αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη
και τριμμένη πολύ λεπτή
1 ποτ. ζάχαρη άχνη
ανθόνερο
Τρίβουμε με τα χέρια πολύ καλά την
αμυγδαλόψυχα ανακατεμένη με τη ζάχαρη άχνη, έτσι ώστε να δέσει καλά το μίγμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ανθόνερο και ζυμώνουμε έτσι ώστε η ζύμη να μη γίνει
ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ αραιή. Πλάθουμε τα αμυγδαλωτά σε όμορφα σχέδια, σαν
μπουκετάκια από λουλούδι.
Υλικά για κεσκέκ
2 κ. κρέας πρόβειο
1 κ. κρέας μοσχαρίσιο
1 κ. αποφλοιωμένο σιτάρι
4 κρεμμύδια
Αλάτι
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κρέας και το αφήνουμε να βράσει για πολλές ώρες,
ώσπου να λειώσει. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το
σιτάρι με τα κρεμμύδια, βάζοντας στον πάτο της κατσαρόλας τα κρεμμύδια, από πάνω
το σιτάρι και τα καλύπτουμε με νερό. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι. Πριν πιει όλο
το νερό, παίρνουμε ζωμό από το κρέας που βράζει και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
με το σιτάρι. Αυτό συνεχίζεται μέχρι που να βράσουν καλά τόσο το κρέας όσο και
το σιτάρι. Το σιτάρι πρέπει να βράσει κι αυτό πολύ καλά και να έχει ανοίξει.
Ξεκοκαλίζουμε το βρασμένο κρέας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λιωμένο
σιτάρι. Χτυπάμε επίμονα με τον κόπανο ώσπου το μίγμα να γίνει ένας πολτός. Το
κρέας δηλαδή να έχει γίνει ίνες και το σιτάρι να μην φαίνεται ολόκληρο.
Τρώγεται ζεστό.
Υλικά για μπακλαβά
1 κ. αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη και αλεσμένη
4-5 φρυγανιές τριμμένες
½ κουτ. πιπερόριζα
1 κ. φύλλο κρούστας
λίγο βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδo
για το σιρόπι: 1½ κ. ζάχαρη, χυμό ½ λεμονιού
και ανθόνερο
Ανακατεύουμε καλά αμύγδαλο, φρυγανιά και πιπερόριζα. Σε βουτυρωμένο ταψί
στρώνουμε αρχικά 6-7 φύλα, τα αλείφουμε με βούτυρο ή ελαιόλαδο και στη συνέχεια
βάζουμε λίγο απ’ τη γέμιση και συνεχίζουμε τη διαδικασία εναλλάξ μέχρι που να
τελειώσει η γέμιση. Στρώνουμε από πάνω 5-6 φύλλα που τα έχουμε βουτυρώσει, και
με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά, ώστε να φτάσει μέχρι κάτω.
Στερεώνουμε τα κομμάτια βάζοντας ένα γαρύφαλλο ή μια αμυγδαλόψυχα στο κέντρο
κάθε κομματιού. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με 5
ποτήρια νερού για 10-15 λεπτά και ρίχνουμε το λεμόνι. Μετά από 2-3 βράσεις και
αφού έχει δέσει καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ψήνουμε στους 140-150ο για 1½ με 2 ώρες. Βγάζουμε από το φούρνο, ραντίζουμε με
ανθόνερο και περιχύνουμε με σιρόπι, που έχει στο μεταξύ κρυώσει.
|
|
|