|
Γευστικές
διαδρομές στη Λέσβο - Συνταγές από τη Γέρα
Η Γέρα
Χριστός
Γεμιστά με χταπόδι
Μελιτζάνες με ξυνόγαλο
Κεφτεδάκια Θαλασσινών
|
ΓΕΡΑ
Ο Δήμος Γέρας έχει πληθυσμό 6.985 κατοίκους,
έκταση 86.350 στρέμματα, και με έδρα τον Παππάδο συμπεριλαμβάνει 6 Δημοτικά
Διαμερίσματα: τον Παλαιόκηπο, το Μεσαγρό, το Σκόπελο, τον Πλακάδο και το
Πέραμα, που υμνεί στην ποίησή του και ο Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος κατάγεται
από την περιοχή. Η Γέρα είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Λέσβου. Με τα
έξη χωριά της, βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο με τους απέραντους ελαιώνες που
φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και έχει χαρακτηριστεί από τους ωραιότερους της
υφηλίου. Οι ελιές και το λάδι αποτελούν μέχρι σήμερα την κύρια
πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής.
Είναι μια από τις πιο
πλούσιες περιοχές του νησιού με τα παλιά βιομηχανικά κτίρια να καταμαρτυρούν
την παλαιότερη ακμή της. Ο βυθός του κόλπου χαρακτηρίζεται από τον
καταπληκτικό πλούτο οστρακοειδών που διαθέτει. Λέγεται πως από εκεί οι Ρωμαίοι
μετέφεραν τα όστρακα για να πλουτίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα γεύματα των
αυτοκρατόρων. Σε παραδοσιακό φούρνο της περιοχής σώζεται τοιχογραφία του
Θεόφιλου, που απεικονίζει σκηνές από την παραγωγή ψωμιού.
Εκπληκτικά αξιοθέατα της
περιοχής αποτελούν οι πρωτοχριστιανικές κατακόμβες του Σκοπέλου (44 - 310 μ.Χ.)
που διατηρούνται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, καθώς και τα παλαιά κάστρα
δηλαδή το Παλιόκαστρο, το Kαστέλλι του Παππάδου και το Kαστρί στο Mέτι. Ακόμη,
αξίζει να θαυμάσει κανείς τις οροφογραφίες (1909) στο Αρχοντικό του Bρανά που
φιλοξενεί το σημερινό Δημαρχείο, όπως και την βιβλιοθήκη Kουντουρά στον
Σκόπελο, και τα γραφικά της εξωκλήσια. Από την Ευριακή μέχρι το Πέραμα και
ακόμα πιο κάτω, διάσπαρτες βρίσκονται οι εξοχικές κατοικίες των κατοίκων των
χωριών της Γέρας, οι κατούνες όπως είναι γνωστές.
Το Πέραμα, παρουσιάζει τις
περισσότερες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, με γραφικές ταβέρνες
παραδοσιακή κουζίνα, και μπαρ που σφύζουν από νεολαία. Από εδώ ξεκινά ένας
δρόμος με κατεύθυνση το στόμιο του κόλπου. Εκεί υπάρχουν οι πολύ όμορφοι
ψαράδικοι οικισμοί, το Μάρμαρο, οι Πύργοι, ο Αύλωνας και τα Φτέλια, με
γραφικές ταβερνούλες, που σερβίρουν νόστιμους θαλασσινούς και άλλους μεζέδες.
Σημαντικό πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους, αποτελεί επίσης η παραλία στο
Τάρτι με τα βαθυγάλαζα νερά και την καθαρή αμμουδιά της. Κάθε καλοκαίρι ελκύει
πλήθος τουριστών, που μετά το μπάνιο τους απολαμβάνουν φρέσκο ψάρι και κάθε
λογής άλλες νοστιμιές στα ταβερνάκια της περιοχής.
Η Γέρα είναι ξακουστή και
για την παραγωγή του ούζου από τον 19ο αιώνα. Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν
δυο βιοτεχνίες παραγωγής ούζου. Επίσης, παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο
γλυκά και κυρίως σιροπιαστά όπως ο «μπακλαβάς». Σήμερα λειτουργεί και ο
Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γέρας «ΑΡΙΣΤΕΑ», ο οποίος αναβιώνει
δυναμικά τα τελευταία χρόνια τις παραδοσιακές συνταγές της ευρύτερης περιοχής.
Υλικά για Χριστό
½ κ. μοσχάρι σε κύβους
½ κ. χοιρινό σε κύβους
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κυδώνι
10 κάστανα
1 ποτ. χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
2 φύλλα δάφνης
1 κ. κρεμμυδάκια μικρά (στιφάδου)
μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι
Σοτάρουμε το κρέας με τα
κρεμμύδια και το σκόρδο, ρίχνουμε το λάδι και τον χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε το
αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και το μπαχάρι και τέλος βάζουμε το κρασί. Ρίχνουμε 2
ποτ. νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα
βάζουμε νερό και λίγο αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα
βράζουμε για 10΄. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο κρέας. Στη συνέχεια ρίχνουμε
σε κομμάτια το κυδώνι και τα κάστανα. Σιγοβράζουμε για μια ώρα ακόμη.
Υλικά για
γεμιστά με χταπόδι
1 μέτριο χταπόδι
8 ντομάτες ώριμες
1 μεγάλο κρεμύδι ψιλοκομμένο
8 κουτ. σούπας ρύζι
1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
λίγο μαϊντανό
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε καλά το
χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια, το σοτάρουμε για λίγο και
προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάδι, τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τον
μαϊντανό και λίγο νερό. Μόλις βράσει καλά ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε για
5΄. Πλένουμε τις ντομάτες, τις αδειάζουμε με ένα μικρό κουταλάκι, τις γεμίζουμε,
τις τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε στους 180ο για 1 ώρα.
Υλικά για μελιτζάνες με ξυνόγαλο
χυλός: 4-5 αυγά
1 φλιτζ. τυρί φέτα
1½ φλιτζ. γραβιέρα ή μυζήθρα
1 - 1½ φλιτζ. νερό
1 - 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
πιπέρι και λίγο αλάτι
ξινόγαλο: 3 - 4 κ. γάλα και 1 γιαούρτι
Καθαρίζουμε
τον φλοιό, κόβουμε σε φέτες μικρές τις μελιτζάνες, τις βράζουμε με λίγο αλάτι
μέχρι να μαλακώσουν καλά και τις στραγγίζουμε εντελώς σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε το
γάλα βρασμένο σε μια μεγάλη κούπα καλύπτοντας με πεσέτα κι ένα ζεστό μάλλινο
ύφασμα. Όταν γίνει χλιαρό, διαλύουμε ένα κουπάκι γιαούρτι με το ίδιο γάλα και το
προσθέτουμε στη κούπα ανακατεύοντας. Αφήνουμε σκεπασμένο για 2,5 ώρες, κι όταν
κρυώσει καλά το βάζουμε στο ψυγείο. Ανακατεύουμε τα υλικά για τον χυλό
προσεκτικά, μέχρι να στέκεται στο κουτάλι. Βουτάμε τις μελιτζάνες στο χυλό και
τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Σιγοβράζουμε το ξινόγαλο
στην κατσαρόλα, ώστε να μείνει σχεδόν το μισό και να δέσει. Ρίχνουμε τις
μελιτζάνες στο ξινόγαλο, προσθέτουμε λίγο νωπό βούτυρο και αφήνουμε να
σιγοψηθούν.
Υλικά για κεφτεδάκια θαλασσινών
500 γρ. καλαμαράκια
500 γρ. χταπόδι
5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2-3 σταγόνες ταμπάσκο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα
καλαμαράκια και το χταπόδι και τα κάνουμε κιμά στο μπλέντερ. Μεταφέρουμε τον
κιμά σε ένα ευρύχωρο μπολ. Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε πολύ καλά και το
προσθέτουμε στον κιμά. Ρίχνουμε επίσης το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ταμπάσκο,
αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο κι αφήνουμε στο
ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τ’
αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα στραγγίζουμε από το περιττό λάδι
σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστά πασπαλίζοντας με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
|
|
|