Νέα σελίδα 3

      

Ταξιδεύοντας στο χρόνο  Με οδηγό στη γεύση Κάθε γεύση μια ιστορία Σαν της γιαγιάς τα παραμύθια Η γη της αφθονίας Editorial
 
 


Ενας κύκλος αένος
Κύκλος του Χρόνου
Γευστικές διαδρομές
 


 

Η δημοσίευση συνχρηματοδοτείται από τη ΕΕ, το Ε.Π ΕΠΑΑ-ΑΥ/ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι Τροφίμων και από ιδία συμμετοχή του Επιμελητηρίου

 
Γευστικές διαδρομές στη Λέσβο - Συνταγές από τη Γέρα
 
Η Γέρα

Χριστός

Γεμιστά με χταπόδι

Μελιτζάνες με ξυνόγαλο

Κεφτεδάκια Θαλασσινών

 ΓΕΡΑ

Ο Δήμος Γέρας έχει πληθυσμό 6.985 κατοίκους, έκταση 86.350 στρέμματα, και με έδρα τον Παππάδο  συμπεριλαμβάνει 6 Δημοτικά Διαμερίσματα: τον Παλαιόκηπο, το Μεσαγρό, το Σκόπελο, τον Πλακάδο και το Πέραμα, που υμνεί στην ποίησή του και ο Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. Η Γέρα είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Λέσβου. Με τα έξη χωριά της, βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο με τους απέραντους ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και έχει χαρακτηριστεί από τους ωραιότερους της υφηλίου. Οι ελιές και το λάδι αποτελούν μέχρι σήμερα την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής.

Είναι μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του νησιού με τα παλιά βιομηχανικά κτίρια να καταμαρτυρούν την παλαιότερη ακμή της. Ο βυθός του κόλπου χαρακτηρίζεται από τον καταπληκτικό πλούτο οστρακοειδών που διαθέτει. Λέγεται πως από εκεί οι Ρωμαίοι μετέφεραν τα όστρακα για να πλουτίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα γεύματα των αυτοκρατόρων. Σε παραδοσιακό φούρνο της περιοχής σώζεται τοιχογραφία του Θεόφιλου, που απεικονίζει σκηνές από την παραγωγή ψωμιού.

Εκπληκτικά αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν οι πρωτοχριστιανικές κατακόμβες του Σκοπέλου (44 - 310 μ.Χ.) που διατηρούνται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, καθώς και τα παλαιά κάστρα δηλαδή το Παλιόκαστρο, το Kαστέλλι του Παππάδου και το Kαστρί στο Mέτι. Ακόμη, αξίζει να θαυμάσει κανείς τις οροφογραφίες (1909) στο Αρχοντικό του Bρανά που φιλοξενεί το σημερινό Δημαρχείο, όπως και την βιβλιοθήκη Kουντουρά στον Σκόπελο, και τα γραφικά της εξωκλήσια. Από την Ευριακή μέχρι το Πέραμα και ακόμα πιο κάτω, διάσπαρτες βρίσκονται οι εξοχικές κατοικίες των κατοίκων των χωριών της Γέρας, οι κατούνες όπως είναι γνωστές. 

Το Πέραμα, παρουσιάζει τις περισσότερες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, με γραφικές ταβέρνες παραδοσιακή κουζίνα, και μπαρ που σφύζουν από νεολαία. Από εδώ ξεκινά ένας δρόμος με κατεύθυνση το στόμιο του κόλπου. Εκεί υπάρχουν οι πολύ όμορφοι ψαράδικοι οικισμοί, το Μάρμαρο, οι Πύργοι, ο Αύλωνας και τα Φτέλια, με γραφικές ταβερνούλες, που σερβίρουν νόστιμους θαλασσινούς και άλλους μεζέδες. Σημαντικό πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους, αποτελεί επίσης η παραλία στο Τάρτι με τα βαθυγάλαζα νερά και την καθαρή αμμουδιά της. Κάθε καλοκαίρι ελκύει πλήθος τουριστών, που μετά το μπάνιο τους απολαμβάνουν φρέσκο ψάρι και κάθε λογής άλλες νοστιμιές στα ταβερνάκια της περιοχής.

Η Γέρα είναι ξακουστή και για την παραγωγή του ούζου από τον 19ο αιώνα. Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν δυο βιοτεχνίες παραγωγής ούζου. Επίσης, παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο γλυκά και κυρίως σιροπιαστά όπως ο «μπακλαβάς». Σήμερα λειτουργεί και ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γέρας «ΑΡΙΣΤΕΑ», ο οποίος αναβιώνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια τις παραδοσιακές συνταγές της ευρύτερης περιοχής.