Νέα σελίδα 3

      

Ταξιδεύοντας στο χρόνο  Με οδηγό στη γεύση Κάθε γεύση μια ιστορία Σαν της γιαγιάς τα παραμύθια Η γη της αφθονίας Editorial
 
 


Ενας κύκλος αένος
Κύκλος του Χρόνου
Γευστικές διαδρομές
 


 

Η δημοσίευση συνχρηματοδοτείται από τη ΕΕ, το Ε.Π ΕΠΑΑ-ΑΥ/ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι Τροφίμων και από ιδία συμμετοχή του Επιμελητηρίου

 
Γευστικές διαδρομές στη Λέσβο - Συνταγές από τη Λουτρόπολη θερμής
 
Η Θερμή

Γιουβέτσι με   κρεμμυδάκια &   μακαρονάκι

Χταποκεφτέδες

Σαρδέλες παστές

Τυροκαυτερή

 ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΡΜΗΣ

Ο Δήμος Λουτροπόλεως Θερμής έχει πληθυσμό 3.809 κατοίκους και έκταση 79.468 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι η Λουτρόπολη Θερμής και περιλαμβάνει 6 Δημοτικά Διαμερίσματα: Πύργων Θερμής Κώμης, Μιστεγνών, Νέων Κυδωνιών και Πηγής

Ανασκαφές που έγιναν στη περιοχή αποκάλυψαν 5 προϊστορικούς οικισμούς της πρώιμης Xαλκοκρατίας και δύο της Ύστερης, που ήταν κτισμένοι ο ένας πάνω από τον άλλο. Επίσης οι ανασκαφές μας επιβεβαιώνουν ότι κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή η περιοχή ήταν μια μεγάλη Λουτρόπολη. Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Θερμή, από τότε που Έλληνες και Pωμαίοι έχτισαν θέρμες, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και μετέτρεψαν την περιοχή σε παραθεριστικό θέρετρο. Aπό αρχαιολογικά μάλιστα ευρήματα, αποδεικνύεται  ότι στην περιοχή λατρευόταν η Άρτεμις, η προστάτιδα των ιαματικών λουτρών.

Στις αρχές του 19ου αιώνα χτίστηκαν τα «μοντέρνα» λουτρά με μαρμάρινες ξεχωριστές μπανιέρες που λειτουργούν και σήμερα ανακαινισμένα το 1997, ενώ στο τέλος του ίδιου αιώνα χτίστηκε το ξενοδοχείο Σάρλιτζα (κίτρινη πηγή). Το «Σάρλιτζα Πάλλας» που σταμάτησε να λειτουργεί τη δεκαετία του ‘70, υπήρξε για πολλές δεκαετίες το πιο «in» ξενοδοχείο του νησιού και είχε καταφέρει να ξαναδώσει στη Θερμή κάτι από τη χαμένη γοητεία των Pωμαϊκών χρόνων.

Πρώτος οικισμός που συναντά κανείς μπαίνοντας στο Δήμο Λουτρόπολης Θερμής καθώς έρχεται από τη Μυτιλήνη, είναι οι Πύργοι Θερμής. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, οι ομώνυμοι Πύργοι που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους χάρη. Αυτοί ήταν οχυρές εξοχικές κατοικίες, κέντρα αγροτικών κτημάτων όπου παραθέριζαν οι εύποροι κάτοικοι της Μυτιλήνης.

Ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό της περιοχής είναι η Πηγή, από το οποίο ένας δρόμος οδηγεί στον Άγιο Xαράλαμπο του Ταύρου με το πανάρχαιο έθιμο της Tαυροθυσίας, που συνεχίζεται με την ιπποδρομία και τα βραβεία, ενώ συνεχίζοντας βορειότερα συναντάμε την πλαζ του Aγ. Γεωργίου και πιο πέρα το Πεταλίδι, με την ταβέρνα και την ωραία παραλία. Ο Δήμος Λουτρόπολης Θερμής είναι διάσπαρτος από γραφικές παραλίες και ταβερνάκια που σερβίρουν κάθε είδους τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές. Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το χταπόδι στα κάρβουνα, που είναι το νοστιμότερο για πολλούς σε ολόκληρο το νησί. Η περιοχή συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πολύ κόσμο, που επισκέπτεται για μπάνιο την περιοχή "Κανόνι", που απέχει ελάχιστα μέτρα από το δημόσιο δρόμο και έχει κάθε είδους μαγαζιά εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η Λουτρόπολη Θερμής δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών όχι μόνο για τις παραλίες της, αλλά κυρίως για το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ που δεσπόζει στο λόφο των Καρυών και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές.