ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΡΜΗΣ
Ο Δήμος Λουτροπόλεως Θερμής έχει πληθυσμό 3.809
κατοίκους και έκταση 79.468 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι η Λουτρόπολη
Θερμής και περιλαμβάνει 6 Δημοτικά Διαμερίσματα: Πύργων Θερμής Κώμης,
Μιστεγνών, Νέων Κυδωνιών και Πηγής
Ανασκαφές
που έγιναν στη περιοχή αποκάλυψαν 5 προϊστορικούς οικισμούς της πρώιμης
Xαλκοκρατίας και δύο της Ύστερης, που ήταν κτισμένοι ο ένας πάνω από τον άλλο.
Επίσης οι ανασκαφές μας επιβεβαιώνουν ότι κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή η περιοχή ήταν
μια μεγάλη Λουτρόπολη. Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Θερμή, από τότε που Έλληνες
και Pωμαίοι έχτισαν θέρμες, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των
ιαματικών πηγών, που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και μετέτρεψαν την
περιοχή σε παραθεριστικό θέρετρο. Aπό αρχαιολογικά μάλιστα ευρήματα,
αποδεικνύεται ότι στην περιοχή λατρευόταν η Άρτεμις, η προστάτιδα των
ιαματικών λουτρών.
Στις αρχές του 19ου αιώνα
χτίστηκαν τα «μοντέρνα» λουτρά με μαρμάρινες ξεχωριστές μπανιέρες που
λειτουργούν και σήμερα ανακαινισμένα το 1997, ενώ στο τέλος του ίδιου αιώνα
χτίστηκε το ξενοδοχείο Σάρλιτζα (κίτρινη πηγή). Το «Σάρλιτζα Πάλλας» που
σταμάτησε να λειτουργεί τη δεκαετία του ‘70, υπήρξε για πολλές δεκαετίες το
πιο «in» ξενοδοχείο του νησιού και είχε καταφέρει να ξαναδώσει στη Θερμή κάτι
από τη χαμένη γοητεία των Pωμαϊκών χρόνων.
Πρώτος οικισμός που συναντά
κανείς μπαίνοντας στο Δήμο Λουτρόπολης Θερμής καθώς έρχεται από τη Μυτιλήνη,
είναι οι Πύργοι Θερμής. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, οι ομώνυμοι Πύργοι
που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους χάρη. Αυτοί ήταν
οχυρές εξοχικές κατοικίες, κέντρα αγροτικών κτημάτων όπου παραθέριζαν οι
εύποροι κάτοικοι της Μυτιλήνης.
Ένα πανέμορφο καταπράσινο
χωριό της περιοχής είναι η Πηγή, από το οποίο ένας δρόμος οδηγεί στον Άγιο
Xαράλαμπο του Ταύρου με το πανάρχαιο έθιμο της Tαυροθυσίας, που συνεχίζεται με
την ιπποδρομία και τα βραβεία, ενώ συνεχίζοντας βορειότερα συναντάμε την πλαζ
του Aγ. Γεωργίου και πιο πέρα το Πεταλίδι, με την ταβέρνα και την ωραία
παραλία. Ο Δήμος Λουτρόπολης Θερμής είναι διάσπαρτος από γραφικές παραλίες και
ταβερνάκια που σερβίρουν κάθε είδους τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές.
Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το χταπόδι στα κάρβουνα, που είναι το
νοστιμότερο για πολλούς σε ολόκληρο το νησί. Η περιοχή συγκεντρώνει κάθε
καλοκαίρι πολύ κόσμο, που επισκέπτεται για μπάνιο την περιοχή "Κανόνι", που
απέχει ελάχιστα μέτρα από το δημόσιο δρόμο και έχει κάθε είδους μαγαζιά
εστίασης και ψυχαγωγίας.
Η Λουτρόπολη Θερμής δέχεται
κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών όχι μόνο για τις παραλίες της, αλλά κυρίως
για το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ που δεσπόζει στο λόφο των Καρυών και δέχεται
κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές.
Υλικά για
Γιουβέτσι με κρεμμυδάκια
στιφάδου και κοφτό μακαρονάκι
1 κ. μοσχαρίσιο κρέας
άπαχο
½ πακέτο κοφτό μακαρονάκι
½ κουτ. σούπας βούτυρο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες χονδροκομμένες σκόρδο
½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
100γρ. μανιτάρια ολόκληρα
1 κουτί ντοματάκια
1 ποτ. κρασί λευκό ξηρό
4 φύλλα δάφνη
αλάτι, πιπέρι
Σε μια φαρδιά
κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από
όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε κρεμμύδι, και σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, χυμό
της ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 περίπου ώρα
μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και ρίχνουμε
μέσα τα κρεμμυδάκια του στιφάδου να ροδίζουν για λίγο. Τα ρίχνουμε μέσα στο
κρέας μαζί με τα μανιτάρια και τη δάφνη και βράζουν για 20 λεπτά περίπου. Αφού
βράσουμε τα μακαρονάκια, τα ρίχνουμε στο κρέας. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και
κατά προτίμηση ρίχνουμε τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι). Ψήνουμε στους 200 βαθμούς
για 20-30 λεπτά ακόμη.
Υλικά για σαρδέλες παστές σε λάδι
1 κ. σαρδέλες ολόκληρες (χοντρές και φρέσκες)
ημίχοντρο ή χοντρό αλάτι 1-1½ κιλό
νερό σε ψεκαστήρι
1 κόσκινο (αν έχει μεγάλες τρύπες βάλτε ένα τούλι μέσα)
1 βάρος (πέτρα ή μάρμαρο)
Βάζουμε στο κόσκινο 1
στρώση καλή αλάτι, μετά τις σαρδέλες, ψεκάζουμε νερό εναλλάξ με το αλάτι και
συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι σαρδέλες. Σκεπάζουμε στο τέλος καλά με αλάτι,
βάζουμε 1 πιάτο και το βάρος από πάνω. Το διατηρούμε στο ψυγείο για ή 1-2
μέρες, ανάλογα με το πώς θέλουμε τις σαρδέλες. Όταν παστωθούν, κόβουμε το κεφάλι
και βγάζουμε τα εντόσθια και την πέτσα με τη μύτη ενός μαχαιριού ξεκινώντας από
την ουρά για να βγει πιο γρήγορα και τις βάζουμε στο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε
προσθέτουμε διάφορα μυρωδικά (π.χ πιπερίτσα καυτερή).