|
Kαλοκαίρι
- Καλοκαιρινές συνταγές
Μελιτζάνες με αυγά
Γεμιστά με κιμά
Καλαμάρι γεμιστό
Φασολάκια
Κολοκυθοκεφτέδες
Γαυρος μαρινάτος
Γαρίδες πιλάφι
Κεφτέδες
Πατάτες γιαχνί
|
Υλικά για Μελιτζάνες με αυγά
6 μελιτζάνες
κρεμμύδια
4-5 ώριμες ντομάτες
1/4 κ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή διάφορα τυριά
της αρεσκείας μας
4-6 αυγά
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε τις μελιτζάνες
σε κύβους και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τα τριμμένα κρεμμύδια και τις
ντομάτες. Ανακινούμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα για να ανακατευτούν και τα
αφήνουμε περίπου 20 λεπτά για να αχνιστούν. Μετά προσθέτουμε ένα φλιτζάνι λάδι
και νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μελιτζάνες. Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα σε
μεσαία θερμοκρασία. Όταν πιούν το νερό τους, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και
κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Σε μια κούπα
χτυπάμε 4-5 αυγά, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι μέχρι που να πήξει το μίγμα. Σε
ένα ταψί βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, απλώνουμε από πάνω το μείγμα και
το βάζουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Υλικά για
γεμιστά με κιμά
15 ντομάτες και πιπεριές
3 πατάτες
700-800 γρ. κιμά
1κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
βούτυρο αγνό (1 κουτ. σούπας)
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδo
αλάτι, πιπέρι
ρύζι (15 κουτ. σούπας)
ζάχαρη
Πλένουμε και αδειάζουμε
με ένα κουτάλι της σούπας τις ντομάτες και τις πιπεριές, κρατώντας τα καπάκια.
Για τη γέμιση αναμιγνύουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι
και τα αχνίζουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το βούτυρο και το λάδι
και αφήνουμε να τσιγαριστεί. Τρίβουμε το γόμο της ντομάτας και συμπληρώνουμε ½
φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα με τη γέμιση. Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε τη
γέμιση να πάρει 2-3 βράσεις (περίπου 10΄) ανακατεύοντας συχνά μέχρι να
απορροφηθεί το πολύ νερό και να μελώσει. Ρίχνουμε σε κάθε καθαρισμένη ντομάτα
λίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιού και αρχίζουμε το γέμισμα, φροντίζοντας να
μην γεμίζουμε μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Τις πιπεριές τις κάνουμε
δυο τρεις χαρακιές με το μαχαίρι για να εισχωρήσει εύκολα το ζουμί. Όταν
τελειώσει το γέμισμα τοποθετούμε στις ντομάτες και τις πιπεριές τα καπάκια και
προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και
προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερού, που αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του ψησίματος
το συμπληρώνουμε. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο γύρω στους 200ο και το αφήνουμε
περίπου μια ώρα.
Υλικά για καλαμάρι γεμιστό
1κ. καλαμάρια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα ρύζι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
6-7 μπαχάρια
Πλένουμε τα καλαμάρια
και αφαιρούμε τα πτερύγια και τα μουστάκια τους. Ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια από
το καλαμάρι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με
τα ψιλοκομμένα κομμάτια καλαμαριού. Προσθέτουμε νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τα
μπαχάρια και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή
φωτιά και αφού μελώσει, τρυπάμε τα καλαμάρια με ένα πηρούνι, τα γεμίζουμε με τη
γέμιση και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο
αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά.
Υλικά για φασολάκια λαδερά
1κ.φασολάκια φρέσκα
καθαρισμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 πατάτες
4 ντομάτες ώριμες
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
Ρίχνουμε σε μια
κατσαρόλα τα καθαρισμένα φασολάκια με το κρεμμύδι και τις ντομάτες να αχνιστούν
για 20΄περίπου. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Σε μισή ώρα προσθέτουμε τις πατάτες και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει
το ζουμί του, ενώ στο τέλος βάζουμε το αλάτι.
Υλικά για κολοκυθοκεφτέδες
6 κολοκύθια
2 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
2 κούπες τριμμένο κεφαλοτύρι
4 αυγά
½ κ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι και πιπέρι
Καθαρίζουμε τα
κολοκύθια και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα αλατίζουμε και τα στραγγίζουμε καλά
μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά τους. Τρίβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τον άνηθο
και τα προσθέτουμε στο στραγγισμένο κολοκύθι. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε
στο μίγμα. Ρίχνουμε το τυρί και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν
χρειάζεται προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε
το σιμιγδάλι για να τραβήξει τα υγρά. Αφήνουμε το μίγμα για μια περίπου ώρα και
μετά αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Υλικά για γαύρο μαρινάτο
1/2 κιλό γαύρος φρέσκος
αλάτι, ρίγανη, ξύδι, ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτά φετάκια
Χρόνος μαριναρίσματος: 15 – 20 ώρες
Καθαρίζουμε το γαύρο,
κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας τα εντόσθια. Τον πλένουμε και τον στραγγίζουμε.
Στη συνέχεια, τον ανοίγουμε στη μέση προσεκτικά και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά και
την ουρά καθώς και ότι έχει μείνει στην κοιλιά. Τον πλένουμε πολύ καλά, να φύγει
όλο το αίμα και τον στραγγίζουμε. Σε ένα δοχείο με καπάκι στρώνουμε τον γαύρο,
βάζουμε αλάτι, φετάκια σκόρδο και ξύδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τέλος
βάζουμε ξύδι να τον σκεπάσει. Τον αφήνουμε όλο το βράδυ και την επομένη τον
στραγγίζουμε από το ξύδι. Τον σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με
ρίγανη. Διατηρείται στο ψυγείο περίπου 1 εβδομάδα.
Υλικά για γαρίδες πιλάφι με πικάντικη σάλτσα
1 κ. γαρίδες φρέσκιες
ελαιόλαδο, λεμόνι
2 φλυτζ. ρύζι
2 κουταλιές μεγάλες μουστάρδα πικάντικη
Βράζουμε νερό σε μια
κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Αφού πλύνουμε καλά τις γαρίδες τις ρίχνουμε
μέσα μαζί με λίγο ξύδι για να κοκκινίσουν. Βράζουμε περίπου για 1/4 της ώρας.
Στραγγίζουμε, κρατάμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα και το ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι. Έχουμε καθαρίσει τις γαρίδες σε μια πιατέλα, ενώ
σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο, χυμό ενός λεμονιού και τη
μουστάρδα. Το χτυπάμε καλά μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε το ρύζι και στολίζουμε με
γαρίδες και σως.
Υλικά για κεφτέδες
½ κ. κιμά
2-3 φέτες ψωμί (ψίχα, βρεγμένη και στιμμένη)
1 αυγό
κύμινο, ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, λίγο ούζο,
ξύδι
λίγο ελαιόλαδο
Βάζουμε σε βαθιά κούπα όλα
μαζί τα υλικά κι ανακατεύουμε. Αφού το μίγμα γίνει ομοιόμορφο, το βάζουμε στο
ψυγείο και το αφήνουμε για 1 ώρα. Βγάζουμε, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μικρά
μπαλάκια.
Υλικά για πατάτες γιαχνί
1 κ. πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες
1 σκ. σκόρδο
1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
μαϊντανό
½ κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Σε μια κατσαρόλα
βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το σκόρδο
κομμένο σε 3-4 κομματάκια και αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις. Προσθέτουμε τις
πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε 4 ή 6 κομμάτια, (ανάλογα με το μέγεθος), το
χυμό ντομάτας, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο χλιαρό νερό, αλάτι, πιπέρι και
το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα
και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ανακινούμε
συχνά την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν οι πατάτες, αλλά δεν τις ανακατεύουμε
με κουτάλα για να μην διαλυθούν.
|
|
|