|
Ανοιξη
- Ανοιξιάτικες και πασχαλινές συνταγές
Μπακαλιάρος
Κουλουράκια
Αρνάκι γεμιστό
Τσουρέκια
Μαγειρίτσα
Αγκινάρες αλα πολίτα
Γιαπρακάκια
Λαχανάκια
Ρώσικη σαλάτα
Γκιουζλεμέδες
Γιαουρτόπιτα
|
Ανοιξιάτικες και πασχαλινές συνταγές
Υλικά για Μπακαλιάρο σκορδαλιά
1 μεγάλο κομμάτι παστό μπακαλιάρο
2 δεμάτια παντζάρια
1-2 φλυτζάνια αλεύρι
2 αυγά
ελαιόλαδο
½ φρατζόλα ψωμί
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, ξύδι
Βάζουμε από το
προηγούμενο βράδυ τον μπακαλιάρο στο νερό για να φύγει η αλμύρα. Αφαιρούμε το
δέρμα και τον μαδάμε σε μια κούπα. Σε άλλη κούπα βάζουμε το αλεύρι, ένα αυγό,
λάδι και νερό και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει. Προσθέτουμε τα κομμάτια
μπακαλιάρου ώσπου να γίνει ένα ενιαίο μίγμα. Βάζουμε ένα τηγάνι με λάδι στη
φωτιά και όταν κάψει τηγανίζουμε το μίγμα με κουταλιές της σούπας σε κροκέτες.
Βράζουμε τα παντζάρια, καθαρίζουμε τα κεφάλια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα
σερβίρουμε με τα φύλλα σε μια πιατέλα.
Σκορδαλιά: Μουλιάζουμε
μισή φρατζόλα ψωμί, παίρνουμε την ψύχα και τη σουρώνουμε. Τοποθετούμε στο
μπλέντερ 5 σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει.
Προσθέτουμε το ψωμί, έναν κρόκο αυγού, λάδι, και ξύδι εναλλάξ, μέχρι που το
μίγμα να γίνει κρεμώδες. Βάζουμε τη σκορδαλιά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε από
πάνω λίγο λάδι (χωρίς να ανακατέψουμε). Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο
για να πήξει.
Υλικά για
κουλουράκια πασχαλινά
6 αυγά
1 ποτ. βούτυρο
1 ποτ. γάλα
2 ποτ. ζάχαρη
1½ κουταλάκι αμμωνία
1 κουτ. σόδα
2 βανίλιες
Χτυπάμε το βούτυρο με τη
ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και ρίχνουμε ένα–ένα τ΄αυγά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την αμμωνία, τη σόδα και τις βανίλιες. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι
(όσο σηκώσει, ώστε να πλάθεται). Τα πλάθουμε και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200
βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Υλικά για αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό
3 κ. κατσίκι το εμπρός μέρος
5 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος τους)
250 γρ. συκωτάκια από το κατσίκι
½ κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 κούπες ρύζι
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
βούτυρο
Ανοίγουμε προσεκτικά το
εμπρός μέρος από το κατσίκι. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα
συκωτάκια. Μετά ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ ντομάτας
διαλυμένο σε μια κούπα νερό. Τα ανακατεύουμε καλά για λίγη ώρα και το
κατεβάζουμε να κρυώσει λίγο. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εμπρός μέρος από το
κατσικάκι που το έχουμε ανοίξει. Αφού βάλουμε όλη τη γέμιση μέσα το κλείνουμε
ράβοντας με άσπρη κλωστή. Τοποθετούμε σε σκεύος με καπάκι αφού προηγουμένως το
αλείψουμε με 2-3 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, και το χυμό των λεμονιών. Το
ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 180ο C.
Υλικά για τσουρέκια
3 κ. αλεύρι
½ κ. βούτυρο ( το μισό να είναι αγνό)
1 κ. γάλα, 16 αυγά
800 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μαγιά
μαχλέπι
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη
με τους κρόκους των αυγών. Χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε άλλη κούπα
αναμιγνύουμε το αλεύρι με το γάλα, τη μαγιά και το μαχλέπι. Λιώνουμε το βούτυρο
και ανακατεύουμε όλα τα μίγματα μαζί σε μια μεγάλη κούπα. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε
αλείφοντας τα χέρια μας με λίγο βούτυρο, μέχρι που να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
και αφράτη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για δυο περίπου ώρες μέχρι να
φουσκώσει. Πλάθουμε τα τσουρέκια και αν θέλουμε τα στολίζουμε με αμυγδαλόψυχα
και ένα κόκκινο αυγό. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν
Υλικά για μαγειρίτσα
1 κεφαλάκι αρνί ή κατσίκι
1 συκωταριά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ρύζι
4 αυγά
2 λεμόνια
αλάτι
βούτυρο αγνό (1 κουτ. σούπας)
Πλένουμε και βράζουμε
σε μια κατσαρόλα το κεφαλάκι. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την συκωταριά αφού
την έχουμε πλύνει καλά και την ζεματάμε. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια ψιλά και τα
τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με το βούτυρο. Έχουμε ψιλοκομένη την συκωταριά και
τη ρίχνουμε να σοταριστεί κι αυτή. Παίρνουμε το ζουμί από το βρασμένο κεφαλάκι
και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη συκωταριά και τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε μέσα
εκεί ψιλό τον άνηθο και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε περίπου δυο με τρεις ώρες σε
χαμηλή φωτιά να βράσει. Αφού βράσει ρίχνουμε το ρύζι και όταν αυτό σκάσει, το
κατεβάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε το αυγολέμονο ανακατεύοντας καλά με τη
σούπα.
Υλικά για αγκινάρες αλα πολίτα
5 αγγινάρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
4 αυγά
χυμό από 1-2 λεμόνια
ελαιόλαδο
3-4 πατάτες
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες
από όλα τα σκληρά φύλλα, ώσπου να μείνει το εσωτερικό τρυφερό τους μέρος και
κόβουμε τα κοτσάνια καθώς και το επάνω μέρος από τα φύλλα που κρατήσαμε και μετά
βάζουμε το μαχαίρι στην καρδιά του καρπού για να αφαιρέσουμε το εσωτερικό
χνούδι. Με λεμονόκουπες, αλείβουμε όλη την αγκινάρα για να μην μαυρίσει στο
μαγείρεμα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα σοτάρουμε με λάδι.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε κι αυτές. Ρίχνουμε νερό και αλάτι
και τις αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Μετά προσθέτουμε τις πατάτες και
αφήνουμε να βράσουν. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά με
το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, την σκεπάζουμε και ανακινούμε καλά. Την
ξαναβάζουμε ελάχιστα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να δέσει το αυγολέμονο.
Υλικά για γιαπρακάκια
½ κ. κιμάς
1 τριμμένο κρεμμύδι
αλάτι πιπέρι
1 φλ. ρύζι
χυμό από ½ λεμόνι
ελαιόλαδο
1½ κουταλιά βούτυρο
για το αυγολέμονο: 4 αυγά, 1-2 λεμόνια
Αναμιγνύουμε σε μια
κούπα τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και
ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η γέμιση. Ζεματάμε σε μια κατσαρόλα τα αμπελόφυλλα
και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε στο χέρι μας ένα φύλλο προσθέτουμε λίγο από
το μίγμα και διπλώνουμε πρώτα από δεξιά και μετά από αριστερά του κοτσανιού (που
έχουμε προηγουμένως κόψει) και μετά το τυλίγουμε σφιχτά από την πλευρά του
κοτσανιού προς τα πάνω. Τα τοποθετούμε ένα ένα στην κατσαρόλα. Από πάνω
στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα και προσθέτουμε το βούτυρο, καθώς και ένα πιάτο
ανάποδα. Βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε
τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε να βράσουν για 1 περίπου ώρα, παρακολουθώντας να
έχει συνεχώς νερό. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το
πιάτο και τα φύλλα.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το
χυμό των λεμονιών, ενώ με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε ζωμό από την
κατσαρόλα. Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη
σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να την ανακινούμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα για 1-2
λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας κάπου κάπου, ώσπου να δέσει το αυγολέμονο και
μετά την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Υλικά για λαχανάκια
½ κ. κιμάς
1 τριμμένο κρεμμύδι
αλάτι πιπέρι
1 φλ. ρύζι
χυμό από ½ λεμόνι
ελαιόλαδο
1½ κουταλιά βούτυρο
για το αυγολέμονο: 4 αυγά, 1-2 λεμόνια
Αναμιγνύουμε σε μια κούπα τον
κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι
να γίνει η γέμιση. Aφού κόψουμε τα φύλλα από
το λάχανο, τα βουτάμε σε βραστό νερό και τα βγάζουμε γρήγορα για να μην
λειώσουν. Βάζουμε στο χέρι μας ένα φύλλο
προσθέτουμε λίγο από το μίγμα και διπλώνουμε πρώτα από δεξιά και μετά από
αριστερά και μετά το τυλίγουμε σφιχτά από προς τα πάνω. Τα τοποθετούμε ένα
ένα στην κατσαρόλα. Από πάνω στρώνουμε μερικά λαχανόφυλλα και προσθέτουμε
το βούτυρο, καθώς και ένα πιάτο ανάποδα. Βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το
πιάτο. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε να βράσουν για
1 περίπου ώρα, παρακολουθώντας να έχει συνεχώς νερό. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε
από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο και τα φύλλα.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το
χυμό των λεμονιών, ενώ με την κουτάλα της σούπας προσθέτουμε ζωμό από την
κατσαρόλα. Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη
σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να την ανακινούμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα για 1-2
λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακινώντας κάπου κάπου, ώσπου να δέσει το αυγολέμονο και
μετά την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Υλικά για ρώσικη σαλάτα
5 πατάτες μεσαίες
½ κ. αρακά
5 καρότα
1 βαζάκι κάπαρη
6 - 7 αγγουράκια τουρσί
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια (χυμό)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλες κουταλιές μουστάρδα
Βράζουμε τις πατάτες τα
καρότα και τον αρακά. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε και βάζουμε σε μια μεγάλη κούπα
τον αρακά, τα καρότα κομμένα σε κυβάκια, την κάπαρη και τα αγγουράκια
ψιλοκομμένα.
Μαγιονέζα: Περνάμε τις πατάτες
από τον μύλο, τις βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα κροκάδια του αυγού, τη
μουστάρδα και εναλλάξ λίγο λεμόνι και λίγο λάδι ανακατεύοντας παράλληλα με το
μπλέντερ μέχρι να πήξει. Στην κούπα που έχουμε κομμένα τα υλικά ρίχνουμε το
μίγμα της μαγιονέζας και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει.
Υλικά για γκιουζλεμέδες
Για τη ζύμη: 1 ποτήρι νερό, 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο,
1 κουτ. γλυκού σόδα και όσο αλεύρι χρειαστεί
Για τη γέμιση: 300 γρ. φέτα, ένα κομμάτι λαδοτύρι,
λίγη μυζήθρα ξερή τριμμένη, 2 ή 3 αυγά, λίγο πιπέρι
Για το τηγάνισμα: ελαιόλαδο
Φτιάχνουμε τη ζύμη
όχι πολύ σφιχτή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Για τη γέμιση τρίβουμε τα
τυριά ξεκινώντας από τη φέτα και το λαδοτύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα.
Ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 8-10 εκ. Τοποθετούμε στη
μια πλευρά του τετραγώνου διαγωνίως γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνο, ή
διαφορετικά βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε σε φάκελο. Πατάμε καλά
με το πιρούνι τις άκρες για να κολλήσουν και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Βγάζουμε και τοποθετούμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και μετά πασπαλίζουμε με
τριμμένη μυζήθρα και σερβίρουμε.
Υλικά για γιαουρτόπιτα
2/3 φλυτζ. τσαγιού βούτυρο
1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
2½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
λίγη βανίλια
3 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
½ κουτ. τσαγιού κοφτή σόδα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Χτυπάμε το βούτυρο με
τη ζάχαρη έως ότου το μίγμα γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και
εξακολουθούμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το γιαούρτι και τη βανίλια. Μαζί με το αλεύρι
ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε το χυλό ελαφρά
και τον αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψάκι. Ψήνουμε τη
γιαουρτόπιτα για μία ώρα στους 200 περίπου βαθμούς.
|
|
|