|
Φθινόπωρο
- Συνταγές φθινοπώρου
Ψάρι μαγιονέζα
Σύκα γεμιστά
Κυδώνι τριφτό
Τσέρι βύσσινο
|
Υλικά για ψάρι βραστό με μαγιονέζα
2 μεγάλοι μπακαλιάροι ή χριστόψαρα
2 φλυτζάνια κοφτά ρύζι
1 ματσάκι σέλινο
3 καρότα
3 αυγά
4 πατάτες βραστές
1 κρεμμύδι μεγάλο
ελαιόλαδο
αλάτι
Βράζουμε τα λαχανικά στη
κατσαρόλα με αλάτι και 1 φλιτζάνι λάδι. Αφού βράσουν προσθέτουμε τα καθαρισμένα
ψάρια μαζί με χυμό ½ λεμονιού, για να σφίξουν. Βράζουμε για 15-20 λεπτά,
κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε για να κρατήσουμε το ζωμό για τη σούπα.
Όταν βράσει προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Aφού βράσει το
ρύζι κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε 4 αυγά και χυμό 1½ λεμονιού και
προσθέτουμε με την κουτάλα της σούπας 2-3 φορές ζωμό συνεχίζοντας να χτυπάμε.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να δέσει.
Η κατσαρόλα δεν ξαναμπαίνει στη φωτιά γιατί θα κόψει το αυγολέμονο. Αφαιρούμε
από τα ψάρια το κεφάλι και τα κόκαλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Κόβουμε
τα καρότα σε μπαστουνάκια.
Μαγιονέζα: Αλέθουμε 4 βραστές
πατάτες στο μύλο για να γίνουν πουρές και τις ρίχνουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε 1
κρόκο αυγού, 1 μεγάλη κουταλιά μουστάρδας, λίγο αλάτι, χυμό από 1-2 λεμόνια
(ανάλογα πόσο ξινή την θέλουμε) και λάδι εναλλάξ όσο τα χτυπάμε στο μίξερ,
μέχρις ότου η μαγιονέζα αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Την απλώνουμε πάνω από το
καθαρισμένο ψάρι στην πιατέλα και στολίζουμε με τα κομμένα καρότα.
Υλικά για
σύκα γεμιστά
1 κ. αποξηραμένα σύκα
1/3 φλ. βράσμα
½ κ. καρύδια τριμμένα
κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο τριμμένα
Κόβουμε το κοτσανάκι από τα
σύκα και τα ανοίγουμε λίγο με το μαχαίρι. Με ένα κουταλάκι αλείφουμε με βράσμα
μέσα τα σύκα. Ανακατεύουμε τα καρύδια με τα μπαχαρικά και γεμίζουμε με ένα μικρό
κουταλάκι ένα ένα τα σύκα. Αν θέλουμε τα ψήνουμε στο φούρνο για 1/4 της ώρας
στους 160ο βαθμούς.
Υλικά για γλυκό κυδώνι τριφτό
1 κ. κυδώνια
ζάχαρη (όσο σηκώνει το γλυκό)
1 ποτ. νερό
αρμπαρόριζα
λίγο ξινό
αμύγδαλο
Πλενουμε, καθαρίζουμε και
τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη τα κυδώνια. Βράζουμε ίση ποσότητα από κυδώνι και
ζάχαρη μαζί με λίγο νερό μέχρι να δέσουν σαν σιρόπι, προσθέτοντας κατά τη
διάρκεια του βρασίματος αν χρειαστεί λίγο νερό, προσέχοντας να μη λιώσει το
κυδώνι. Πριν δέσει καλά το σιρόπι προσθέτουμε το ξινό και την αρμπαρόριζα. Πριν
το κατεβάσουμε από τη φωτιά αν θέλουμε, προσθέτουμε αμύγδαλα καβουρδισμένα
κομμένα μακρόστενα.
Υλικά για τσέρυ βύσσινο
1 κ. βύσσινα
1 κ. κονιάκ
600 γρ. ζάχαρη
κανέλα, γαρύφαλλο, πιπερόριζα
Αφού πλύνουμε τα βύσσινα
κόβουμε το μισό τους κοτσάνι και τα αφήνουμε λίγο στον ήλιο να στεγνώσουν. Σε
μεγάλο βάζο τοποθετούμε τα βύσσινα, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη να σκεπάσει όλα
τα βύσσινα. Στο τέλος ρίχνουμε το κονιάκ, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε
σκιερό μέρος για ένα μήνα. Από καιρού εις καιρό το ανακατεύουμε για να λιώσει
καλά η ζάχαρη.
|
|
|