|
Γευστικές
διαδρομές στη Λέσβο - Συνταγές από την Αγιάσο
Η Αγιάσος
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιάρο με πράσο
Βασιλόπιτα Αγιάσου
Γλυκό κάστανο
|
ΑΓΙΑΣΟΣ
Ο Δήμος Αγιάσου έχει
πληθυσμό 2.587 κατοίκους και έκταση 79.924 στρέμματα. Το χωριό είναι χτισμένο
αμφιθεατρικά στις ανατολικές παρειές του όρους Όλυμπος (968μ.) και έχει
υψόμετρο γύρω στα 500 μ. Δημιουργήθηκε στη θέση όπου έφτιαξε τη σκήτη του ο
ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος, που ήρθε το 802 μ.Χ. από τα Ιεροσόλυμα φέρνοντας
μαζί του το εικόνισμα της Παναγίας «Αγία Σιών», (απ’ όπου πήρε και το όνομα το
χωριό) ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό, καθώς και άλλα ιερά κειμήλια. Εκεί το
1170 μ.Χ. χτίστηκε η πρώτη εκκλησία–μοναστήρι, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε
σταδιακά ο οικισμός.
Σκαρφαλωμένη στην
πλαγιά του Ολύμπου, η Αγιάσος, ξεχωρίζει για την οργιαστική της βλάστηση, την
αρχιτεκτονική και τις παραδοσιακές της τέχνες. Βασικός πόλος έλξης, είναι το
Προσκύνημα της Παναγίας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της
Βρεφοκρατούσας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή
Λουκά. Η Αγιάσος είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, και οι
εσωτερικοί της δρόμοι είναι όλοι λιθόστρωτοι, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο
κέντρο χειροτεχνικής παράδοσης του νησιού. Πληθώρα υφαντών, ξυλόγλυπτων και
κεραμικών, ενώ χαρακτηριστικό προϊόν είναι και ο χαλβάς που διατίθεται μόνο
στα πανηγύρια, στολισμένος με χρωματιστά ζαχαρωτά.
Η κωμόπολη φημίζεται επίσης
για την μεγάλη παράδοση της στο θέατρο με φορέα το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η
Ανάπτυξη», που ιδρύθηκε το 1894 και εδώ και αρκετές δεκαετίες διαθέτει
θεατρική αίθουσα, βιβλιοθήκη και λαογραφικό μουσείο. Φημίζεται επίσης για τα
λαϊκά της δρώμενα, όπως το καρναβάλι της Aγιάσου, που ξεχωρίζει για την
καυστική, έμμετρη σάτιρα και το ντόπιο γλωσσικό του ιδίωμα, ενώ έχει
καταξιωθεί ως μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου,
που υψώνεται δίπλα στο χωριό, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως
προστατευόμενη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Στη βλάστηση της περιοχής
περιλαμβάνονται ελαιώνας και πευκώνας, κερασιώνας, ενώ ένας περίπατος στον
καστανιώνα της Αγιάσου είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Η Αγιάσος φημίζεται
επίσης για τα φρούτα και τους καρπούς που παράγει (μήλα, κεράσια, αχλάδια,
καρύδια, κάστανα, μανιτάρια κ.λ.π.). Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αγιάσο,
βρίσκεται η καταπράσινη Καρίνη με τις δροσερές πηγές και τα αιωνόβια πλατάνια,
όπου εύρισκε συχνά καταφύγιο ο Θεόφιλος. Εκεί σώζονται και τα υπολείμματα μιας
τοιχογραφίας του.
Τα τελευταία χρόνια
διοργανώνεται η Γιορτή Κάστανου, που αναδεικνύεται σε παλλεσβιακό φθινοπωρινό
θεσμό και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα καθιερώθηκε και η ανοιξιάτικη
Γιορτή Κερασιού. Οι Γιορτές αυτές, είναι μια προσπάθεια αναβίωσης των
εκδηλώσεων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όσον αφορά στην τοπική
αγροτική παραγωγή. Σημαντικό ρόλο στη γαστρονομική ανάδειξη της περιοχής
διαδραματίζει και ο Αγροτομεταποιητικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αγιάσου, ο
οποίος αναδεικνύει τα προϊόντα και προωθεί τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές.
Υλικά για λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο παστό
½ μπακαλιάρο παστό
1 μεγάλο λάχανο
1 φλυτζ. ρύζι
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
1 ντομάτα (τριμμένη)
μαϊντανό και δυόσμο
ελαιόλαδο, πιπέρι
Αφού
ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον μαδάμε σε πολύ ψιλά κομματάκια μέσα σε μια
κούπα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το ρύζι,
πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Έχουμε ήδη ζεματίσει τα λάχανα και τα
τυλίγουμε. Αφού τα στρώσουμε στη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και λάδι, ενώ
σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα. Βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Υλικά για
μπακαλιάρος παστός με πράσα και πατάτες
1πολύ μικρό φύλλο
μπακαλιάρο παστό (ψιλοκομμένο)
1κ. πράσα
1κρεμύδι
1 ματσάκι σέλινο
3-4 πατάτες
χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
πιπέρι
Βάζουμε με λίγο λάδι στην
κατσαρόλα, το κρεμύδι, τα πράσα και το σέλινο (χοντροκομμένα) και τα
τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά
μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και αφού βράσουν προσθέτουμε
και τον μπακαλιάρο κι αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
Υλικά για βασιλόπιτα Αγιάσου
1 κ. αλεύρι σκληρό
2 φλ. βούτυρο αγνό
2 κουτ. γλυκάνισο
2½ φλυτζ. νερό
1 φλυτζ. ζάχαρη
2 κουτ. σόδα κοφτά
2 κουτ. αλάτι
2/3 φλ. ελαιόλαδo
4 φλυτζ. τριμμένη ξερή μηζύθρα
από ένα κοφτό κουτ. τριμμένο κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπερόριζα,
κακουλέ
1 αυγό και σουσάμι
Βράζουμε το γλυκάνισο
για 10’ αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε. Παίρνουμε 2 φλυτζ. προσθέτουμε
ζάχαρη, σόδα και αλάτι. Ανακατεύουμε σε μια κούπα 1½ φλ. αλεύρι με το λάδι. Το
ραντίζουμε με το αρωματισμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Την
αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα σε χλιαρό μέρος. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα και τα
μπαχαρικά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι Νο 32. Ανοίγουμε ένα χοντρό
φύλλο ζύμης, το αλευρώνουμε και το απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε να βγαίνει έξω
από το σκεύος. Βουτυρώνουμε το φύλλο και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουτ. από το
μίγμα μηζύθρας. Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και
επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Τέλος με το φύλλο που προεξέχει
από τη πρώτη στρώση, σχηματίζουμε στην επιφάνεια ένα στεφάνι. Αλείφουμε με αυγό
και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 160ο για 1½ ώρα περίπου σκεπάζοντας
με βουτυρωμένο λαδόχαρτο.
Υλικά για γλυκό κάστανο
1½ κ. κάστανα
1½ κ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
4 ποτ. νερό
1 – 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για κάθε ½ κ. κάστανο προσθέτουμε ½ κ. ζάχαρη και 2/3 ποτ. νερό
Καθαρίζουμε και βράζουμε
τα κάστανα προσέχοντας να μη λιώσουν. Αφαιρούμε και την εσωτερική φλούδα.
Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και αφού κρυώσει ρίχνουμε τα
κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα. Την επομένη τα βράζουμε για 5’. Τα
κρυώνουμε και τα βγάζουμε απ’ το σιρόπι προσθέτοντας σε αυτό χυμό λεμονιού.
Βράζουμε μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τ’ αφήνουμε 2-3 ώρες να
τραβήξουν. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Αφού στεγνώσουν καλά τα
τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε περισσότερο σιρόπι και τα
βάζουμε σε γυάλα, ως γλυκό του κουταλιού.
|
|
|