Νέα σελίδα 3

      

Ταξιδεύοντας στο χρόνο  Με οδηγό στη γεύση Κάθε γεύση μια ιστορία Σαν της γιαγιάς τα παραμύθια Η γη της αφθονίας Editorial
 
 


Ενας κύκλος αένος
Κύκλος του Χρόνου
Γευστικές διαδρομές
 


 

Η δημοσίευση συνχρηματοδοτείται από τη ΕΕ, το Ε.Π ΕΠΑΑ-ΑΥ/ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι Τροφίμων και από ιδία συμμετοχή του Επιμελητηρίου

 
Γευστικές διαδρομές στη Λέσβο - Συνταγές από τον Ευεργέτουλα
 
Ο Ευεργέτουλας

Σφουγγάτο Ασώματου

Κολοκυθολούλουδα

Μελιτζάνες ιμαμ

Σαλιγκάρια στιφάδο

ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑΣ

O Δήμος Eυεργέτουλα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού της Λέσβου. Πρόκειται για έναν νεοσύστατο Δήμο με πληθυσμό 3.336 κατοίκους και έκταση 88.866 στρέμματα, που προέρχεται από την συνένωση επτά χωριών όπως Συκούντα, Ίππειος, Kεραμειά, Mυχού, Kάτω Tρίτος, Λάμπου Mύλοι και Aσώματος. Tο όνομα του πήρε από το ποτάμι Eυεργέτουλα, που διασχίζει την περιοχή και εκβάλει στον κόλπο Γέρας. Έδρα του Δήμου είναι το δημοτικό διαμέρισμα της Συκούντας και η απόσταση της από τη πόλη της Mυτιλήνης είναι 15 χιλιόμετρα. Στην "καρδιά" του Δήμου βρίσκεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος, με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Στη Συκούντα, στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Βασικό της αξιοθέατο είναι ο ναός της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1870. Σχεδόν ενοποιημένο οικιστικά με τη Συκούντα είναι το Ίππειος με τα πολλά παραδοσιακά καφενεδάκια του και το ναό του Αγίου Προκοπίου, που γιορτάζει στις 8 Ιουλίου. Επάνω στον οδικό άξονα Μυτιλήνης-Αγιάσου, βρίσκονται τα Κεραμειά, με αξιολογότερο μνημείο τους το ναό του Αγίου Γεωργίου. Κρυμμένη μέσα στις ελιές βρίσκεται η Μυχού, με ενδιαφέροντα σπήλαια και ένα εξωκλήσι -του Αι Γιάννη του Θεολόγου-, το οποίο προσφέρει υπέροχη και πανοραμική θέα στον κόλπο της Γέρας. Δίπλα από τη Μυχού βρίσκεται το Κάτω Τρίτος με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μνημείο τον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών του 15ου αιώνα, απ΄ όπου η θέα στον κόλπο της Γέρας είναι επίσης εντυπωσιακή. Το χωριό Λάμπου Μύλοι οφείλει το όνομά του στους τέσσερις υδρόμυλους και στο ένα υδροκίνητο ελαιοτριβείο που λειτουργούσε παλαιότερα στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού με την μοναδική θέα προς τον κόλπο της Γέρας, σώζονται καμάρες του Υδραγωγείου, που έχτισαν οι Ρωμαίοι για να υδρεύσουν την πόλη της Μυτιλήνης από τα νερά του Ολύμπου. Στην περιοχή Μυλέλια του Ευεργέτουλα, λειτουργεί αναπαλαιωμένος αλευρόμυλος που δέχεται πολλούς επισκέπτες, ενώ ο παραδοσιακός οικισμός του Ασώματου με τα καταπληκτικά λιθόστρωτα φημίζεται για τα παξιμάδια του. Tο χωριό κοσμεί και ο ναός του Tαξιάρχη που χρονολογείται από το 1796. Στο περίβολό του στεγάζεται και μικρό Eκκλησιαστικό Mουσείο, όπου φυλάσσονται αρκετά εκκλησιαστικά κειμήλια και ορισμένα παλαιά σκεύη οικιακής χρήσης. Στον Δήμο Ευεργέτουλα λειτουργεί και ο Αγροτουριστικός Συναιτερισμός Γυναικών Ασωμάτου, που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των προϊόντων και των τοπικών συνταγών της ευρύτερης περιοχής,.

Το καλοκαίρι οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού κατεβαίνουν στις εξοχικές τους κατοικίες στο επίνειο του οικισμού -τα γραφικά Πηγαδάκια- που σφύζουν από ζωή. Οι ταβέρνες προσφέρουν ολόφρεσκο ψάρι, ενώ εδώ διοργανώνεται από το Δήμο και η φημισμένη «Γιορτή της παπαλίνας» - της παστής σαρδέλας, που αποτελεί έναν από τους καλύτερους ουζομεζέδες. Τους θερινούς μήνες οργανώνονται στα όρια του Δήμου, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.