Νέα σελίδα 3

      

Ταξιδεύοντας στο χρόνο  Με οδηγό στη γεύση Κάθε γεύση μια ιστορία Σαν της γιαγιάς τα παραμύθια Η γη της αφθονίας Editorial
 
 


Ενας κύκλος αένος
Κύκλος του Χρόνου
Γευστικές διαδρομές
 


 

Η δημοσίευση συνχρηματοδοτείται από τη ΕΕ, το Ε.Π ΕΠΑΑ-ΑΥ/ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι Τροφίμων και από ιδία συμμετοχή του Επιμελητηρίου

 
Γευστικές διαδρομές στη Λέσβο - Συνταγές από το Πλωμάρι
 
Το Πλωμάρι

Κατσικάκι με χόρτα

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Μελιτζάνες γεμιστές με χταπόδι

Αχλαδάκι γλυκό

ΠΛΩΜΑΡΙ

Ο Δήμος Πλωμαρίου έχει πληθυσμό 6.698 κατοίκους και έκταση 122.352 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι το Πλωμάρι και περιλαμβάνει 8 Δημοτικά Διαμερίσματα μαζί με το Πλωμάρι: Ακρασίου, Αμπελικού, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Πλαγιάς και Τρύγονα.

Το Πλωμάρι, η παραθαλάσσια κωμόπολη που αναδείχτηκε στο μεγαλύτερο βιοτεχνικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Λέσβου, μετά την πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ασήμαντη Σκάλα (επίνειο) του Μεγαλοχωρίου. Το Μεγαλοχώρι, που τότε ονομαζόταν Πλωμάρι, χτίστηκε μετά την άλωση της πόλης και το όνομά του φανερώνει ότι κάποτε ήταν το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, ενώ παλαιότερα το χαρακτήριζαν ως «Ελβετία της Λέσβου»  λόγω της πλούσιας βλάστησης. Στο κέντρο του υπάρχει το μνημείο του Σοφού Βενιαμίν του Λεσβίου, προς τιμήν του οποίου γίνονται κάθε χρόνο τα Βενιαμίνεια.

Το Ακράσι είναι φημισμένο για το κρασί που παρήγαγε. Το Νεοχώρι κατοικήθηκε από κατοίκους του Μεγαλοχωρίου που για να αποφύγουν τη μανία των κουρσάρων χτίσανε το χωριό σε τοποθεσία που δε φαινόταν από τη θάλασσα. Το Αμπελικό αρχικά ήταν χτισμένο στην πανέμορφη τοποθεσία Ρουγκάδα, αλλά για τον ίδιο κίνδυνο μεταφέρθηκε και αυτό στη σημερινή του τοποθεσία. Στο κέντρο του Αμπελικού υπάρχει ένας πύργος ύψους 26μ. απ΄όπου ειδοποιούνταν με δάδες για τον κίνδυνο των πειρατών και προλάβαιναν οι κοπέλες να φύγουν στις δασώδεις περιοχές. Το Παλαιοχώρι, όπως μαρτυράει και το όνομά του, είναι από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής. Στην αρχή ήταν χτισμένο στη Μελίντα, απ’ όπου όμως οι πειρατές τους έδιωξαν και όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών οι κάτοικοι μετακόμισαν στη σημερινή θέση του χωριού. Πλαγιά – Τρίγονας: Τα δύο χωριά απέχουν πολύ λίγο μεταξύ τους. Ο Τρίγονας, από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλαιότερων σπιτιών του και για την πολύ καλή ρυμοτομία του.

Η γραφική Μελίντα το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λατινική λέξη Μιλίτσια που σημαίνει φρουρά, χαρακτηρίζεται από ένα βράχο ύψους περίπου 10μ., απ’ όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να παρατηρήσουν τυχόν κινδύνους. Πόλος έλξης της περιοχής είναι επίσης ο Αγιος Ισίδωρος, μία από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες παραλίες της Λέσβου, με το μοναδικό της βότσαλο.

Η περιοχή του Πλωμαρίου φημίζεται για τη παραγωγή του ομώνυμου ούζου, το οποίο προσφέρεται στις γραφικές ταβέρβες της περιοχής μαζί με νοστιμότατα τοπικά φαγητά. Σήμερα, στον Δήμο λειτουργούν τέσσερεις ποτοποιίες που παράγουν το  διάσημο πλωμαρίτικο ούζο, ενώ λειτουργεί Μουσείο του Ούζου στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη.

 

Υλικά για αχλαδάκι γλυκό

Η εξαιρετική ποιότητα του γλυκού αυτού οφείλεται στις 2 από τις 6 τοπικές ποικιλίες που υπάρχουν στη Λέσβο (λεμονάπδα και μτζουρίτες).
30 αχλάδια (λεμονάπδα) ή 50 αχλάδια (μτζουρίτες)
½ ποτήρι νερό
1 κ. ζάχαρη
μερικά γαρύφαλλα
χυμό ενός λεμονιού

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια μαζί με το κοτσάνι τους. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα από το κάτω μέρος και βγάζουμε τα σπόρια. Τοποθετούμε τ’ αχλάδια στη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Τα βράζουμε σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν περίπου 30 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα γαρύφαλλα να πάρουν 1-2 βράσεις. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και το γλυκό είναι έτοιμο.