ΠΛΩΜΑΡΙ
Ο Δήμος Πλωμαρίου έχει
πληθυσμό 6.698 κατοίκους και έκταση 122.352 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι το
Πλωμάρι και περιλαμβάνει 8 Δημοτικά Διαμερίσματα μαζί με το Πλωμάρι: Ακρασίου,
Αμπελικού, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Πλαγιάς και Τρύγονα.
Το Πλωμάρι, η παραθαλάσσια
κωμόπολη που αναδείχτηκε στο μεγαλύτερο βιοτεχνικό, εμπορικό και βιομηχανικό
κέντρο της Λέσβου, μετά την πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη, μέχρι τα μέσα του 19ου
αιώνα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ασήμαντη Σκάλα (επίνειο) του Μεγαλοχωρίου. Το Μεγαλοχώρι, που τότε ονομαζόταν Πλωμάρι, χτίστηκε μετά την
άλωση της πόλης και το όνομά του φανερώνει ότι κάποτε ήταν το μεγαλύτερο χωριό
της περιοχής, ενώ παλαιότερα το χαρακτήριζαν ως «Ελβετία της Λέσβου» λόγω της
πλούσιας βλάστησης. Στο κέντρο του υπάρχει το μνημείο του Σοφού Βενιαμίν του
Λεσβίου, προς τιμήν του οποίου γίνονται κάθε χρόνο τα Βενιαμίνεια.
Το Ακράσι είναι φημισμένο
για το κρασί που παρήγαγε. Το Νεοχώρι κατοικήθηκε από κατοίκους του
Μεγαλοχωρίου που για να αποφύγουν τη μανία των κουρσάρων χτίσανε το χωριό σε
τοποθεσία που δε φαινόταν από τη θάλασσα. Το Αμπελικό αρχικά ήταν χτισμένο
στην πανέμορφη τοποθεσία Ρουγκάδα, αλλά για τον ίδιο κίνδυνο μεταφέρθηκε και
αυτό στη σημερινή του τοποθεσία. Στο κέντρο του Αμπελικού υπάρχει ένας πύργος
ύψους 26μ. απ΄όπου ειδοποιούνταν με δάδες για τον κίνδυνο των πειρατών και
προλάβαιναν οι κοπέλες να φύγουν στις δασώδεις περιοχές. Το Παλαιοχώρι, όπως
μαρτυράει και το όνομά του, είναι από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής. Στην
αρχή ήταν χτισμένο στη Μελίντα, απ’ όπου όμως οι πειρατές τους έδιωξαν και
όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών οι κάτοικοι μετακόμισαν στη σημερινή
θέση του χωριού. Πλαγιά – Τρίγονας: Τα δύο χωριά απέχουν πολύ λίγο μεταξύ
τους. Ο Τρίγονας, από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, χαρακτηρίζεται
ιδιαίτερα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλαιότερων σπιτιών του και
για την πολύ καλή ρυμοτομία του.
Η γραφική Μελίντα το όνομα
της οποίας προέρχεται από τη λατινική λέξη Μιλίτσια που σημαίνει φρουρά,
χαρακτηρίζεται από ένα βράχο ύψους περίπου 10μ., απ’ όπου οι κάτοικοι
μπορούσαν να παρατηρήσουν τυχόν κινδύνους. Πόλος έλξης της περιοχής είναι
επίσης ο Αγιος Ισίδωρος, μία από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες παραλίες της
Λέσβου, με το μοναδικό της βότσαλο.
Η περιοχή του Πλωμαρίου
φημίζεται για τη παραγωγή του ομώνυμου ούζου, το οποίο προσφέρεται στις
γραφικές ταβέρβες της περιοχής μαζί με νοστιμότατα τοπικά φαγητά. Σήμερα, στον
Δήμο λειτουργούν τέσσερεις ποτοποιίες που παράγουν το διάσημο πλωμαρίτικο
ούζο, ενώ λειτουργεί Μουσείο του Ούζου στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας
Βαρβαγιάννη.
Υλικά για κατσικάκι με άγριο χόρτο
1 κ. κατσικάκι (κομμένο σε
μερίδες)
1½ κ. άγρια χόρτα (γαλατσίδες, χριστάγκαθα, ζόχους, καυκαλίθρες, πικρά και γλυκά
χόρτα)
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2½ φλυτζ. τσαγιού νερό (ζεστό)
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιιπέρι
1 κουτ. σούπας άνηθο
2 κουτ. σούπας μάλαθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
5 ίνες από άγριο κρόκο (το φθινόπωρο στα χωράφια της περιοχής του Πλωμαρίου
φυτρώνει μόνο του κι έχει έντονο άρωμα)
½ ποτήρι λευκό κρασί
2 λεμόνια
Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα
κρεμμύδια και προσθέτουμε το κρέας. Όταν πάρει χρώμα περιχύνουμε με το κρασί και
βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ζεματάμε τα χόρτα σε βραστό νερό για 5
λεπτά. Ρίχνουμε στο κρέας τα χόρτα, καλύπτουμε με το νερό και βράζουμε για 45’.
Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κρόκο, τον άνηθο και τον μάλαθο.
Χτυπάμε τ’ αυγά, προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια και λίγο ζουμί από το φαγητό
με το αυγολέμονο.
Υλικά για
κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυριά
25 κολοκυθοανθοί
1 φλυτζ. τσαγιού τρίμματος φέτας
½ φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι
½ φλυτζ. τσαγιού μυτζήθρα ξερή
2 κουτ. σούπας δυόσμο
25 μπαστουνάκια λαδοτύρι
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
κουρκούτι: 1½ φλυτζ. αλεύρι, 1 φλυτζ. νερό, 1 αυγό, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο,
Ελάχιστο αλάτι, πιπέρι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της
γέμισης σε ένα μπωλ. Φτιάχνουμε το κουρκούτι. Καθαρίζουμε τους ανθούς από τα
πράσινα φύλλα και το εσωτερικό τους κοτσάνι, τους πλένουμε και τους στραγγίζουμε
σε χαρτί κουζίνας. Γεμίζουμε κάθε ανθό με τη γέμιση και τον κλείνουμε καλά.
Βουτάμε στο κουρκούτι ένα ένα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.